London – Europas Hovedstad (Del 1)

Tower Bridge, London, England
Tower Bridge, London, England

London er med sine 8 millioner indbyggere, ikke blot den største by i England og Storbritannien, men også Europas hovedstad. Derfor er der ikke så lidt at tage sig til i byen, og Londons effektive undergrund, mange pubs og barer, pundets lave kurs de seneste år, samt det faktum at hovedsproget i byen er engelsk, gør London til et attraktivt rejsemål for turister. Selv har jeg i skrivende stund været der 7 gange siden 2012, hvor jeg hver gang har rejst med en ungdomsskole gruppe i 9 dage. Jeg har dog aldrig fået skrevet om det. Det gør jeg nu, og med en absolut anbefaling.

Artiklen bliver derfor lidt anderledes end normalt, da det ikke bliver historien om min rejse til London, men blot nogle anbefalinger i byen krydret med et par personlige anekdoter. Jeg har ikke været i London for sidste gang, så artiklen her bliver formentlig opdateret med nye steder, beskrivelser eller billeder. Følg mig gerne på Facebook for at få notifikationer herom.

Så… Hvad skal du se i London?

 

Gratis glæder i London

Der er et utal af steder man kan besøge uden at skulle have penge op ad lommen. Nogle er en oplevelse at se udefra, mens nogle af disse også kan opleves indefra mod betaling. Jeg vil dedikere et helt indlæg til gratis glæder i London. Hvis du selv vil tjekke op på det, er her nogle af de steder du kan besøge gratis i London:

Science Museum, Natural History Museum, Victoria & Albert Museum (V&A), Scandinavian Kitchen, Trafalger Square, The scoop & City Hall, British Museum, Downing Street, Picadilly Circus, Hamleys Toy Shop, Westminster Abbey (udenfor), Imperial War Museum, Kensington Palace (udenfor), St. Paul (udenfor), Buckingham Palace, Kensington Palace (udenfor), Tower of London (udenfor), Tower Bridge, Millennium Bridge, Big Ben, Princess Diana Memorial Fountain, Little Venice, Camden Market, Abbey Road, Harry Potter Walk (på egen hånd), London Eye (fra jorden), Speakers Corner, Hyde Park/Kensington Gardens, St. James’ Park, Green Park, Leicester Square, China Town, M&m’s Store, Natural History Museum, Primrose Hill, Oxford Street, Regent Street, Portobello Road og den blå dør fra Notting Hill

 

Historiske seværdigheder

Churchill War Rooms

Dyk ned i den engelske førerbunker, hvor den engelsk premierminister under anden verdenskrig, Winston Churchill, ledte slagets gang i sikkerhed under jorden skærmet af tykke stål og beton mure. Min kollega og jeg var de sidste der kom ud derfra, og kunne nok have brugt meget længere tid der, hvis ikke vi havde opdaget, at alle vores elever allerede var færdige. Entréen koster omkring 200 kr., men der er rabatter for familier og skoler. CWR er en del af Imperial War Museum, og vil man ikke bruge pengene, er der også et gratis krigsmuseum under IWM.

Shakespeare's The Globe, London, England
Shakespeare’s The Globe, London, England

Shakespeares Globe

Der er noget majestætisk over at stå ved siden af det lille legendariske teater. Ganske vist er bygningen genopført flere gange, og står nu godt 230 meter fra dens oprindelige placering. Men det smukke bindingsværkshus oser af historie, og er det eneste stråtækte hus i London, siden et forbud blev indført efter The Great Fire of London i 1666. En enkelt gang har jeg været inde på teatret på en guided tour, hvilket gav et fantastisk indblik i livet på Shakespeares tid, som ikke var nær så romantisk, som det somme tider bliver gjort til. En guided tour koster omkring 150 kr.

Tower of London

En af mine favoritter. Det hed sig, at blev man først sejlet gennem “Traitors Gate”, kom man aldrig ud igen. Det var ensbetydende med livslangt fængsel på Tower, tortur og/eller henrettelse. I fængslet har bl.a. siddet flere konger herunder den engelske kong Henrik VI og hans dronning Margaret af Anjou. Elizabeth I, Rudolf Hess og Guy Fawkes har ligeledes siddet i Tower. Fæstningen blev grundlagt i 1078 af Vilhelm Erobreren, White Tower (den inderste borg) stod færdig 20 år efter og først i 1285 fik Tower of London den størrelse det har i dag. Legenden fortæller, at forlader ravnene Tower, vil riget falde. Derfor er der altid seks ravne som passes af en ravenmaster. På Tower kan man foruden selve borgen se kronjuvelerne, udstillinger om rustninger, tortur mm., mønttrykkeriet, beefeaters mv. Fra området er desuden fin udsigt over Tower Bridge og området omkring rådhuset og The Scoop. Adgang koster lidt over 200 kr. og kan med fordel købes online hjemmefra.

Tower of London, London, England
Tower of London, London, England

Tower Bridge Exhibition

På denne tur får man lov at komme op i toppen af den berømte bro, og får et glimrende indblik i hvordan broen er konstrueret, hvilke andre design der har været på tale, samt hvordan hele hæve-/sænkesystemet af klapbroen har fungeret helt tilbage fra åbningen i 1894. Desuden er der en fremragende udsigt, bl.a. gennem glasgulvet direkte over kørebanen nedenunder. Hvis man har interesse for teknik og maskiner, er det afgjort et besøg værd. Pris: ca. 75 kr. Kan købes online med rabat.

 

Turistattraktioner

Madame Tussauds

Voksmuseet, der måtte lukke sin afdeling i Danmark i 2007, har mange flotte og yderst vellignende kendisser. Andre ligner knapt så meget. Hvis du er meget tålmodig, kan du få taget et billede med Dronning Elizabeth, Barack Obama, Hitler og Churchill eller andre, når de andre turister også lige har fået taget deres billede. Det er ganske underholdende, men også enormt overvurderet efter min mening. Man skal være forberedt på mange mennesker, og så starter priserne fra ca. 300 kr. ved online booking.

London Dungeon

Et historisk spøgelseshus hvor levende skuespillere og effekter lader dig genopleve nogle af Londons værste tider i historien såsom branden i 1666, pesten, Guy Fawkes’ Gun Powder Plot, Jack the Ripper og mange flere. Det er enormt populært og du vil formentlig være omgivet af mange andre turister, men det er rigtig underholdende. Det er også velegnet for børn og unge, omend nogle vil finde det en anelse for uhyggeligt. På mine mange besøg har jeg bedt de største tøsedrenge om at holde sig lidt bagerst i gruppen. Man misser meget hvis man ikke forstår engelsk, men skal nok finde det uhyggeligt alligevel. Desuden mener jeg, at man får mere ud af det, hvis man har sat sig en smule ind i historien på forhånd. Prisen online er omkring 200 kr.

The Making of Harry Potter

Er man en stor Harry Potter fan, vil man få den bedste dag i sit liv ved at besøge Leavesden i udkanten af London. Man skal forberede sig på, at det bliver en lang dag, og prisen er også noget højere end mange andre attraktioner, især hvis man ikke behersker sig i merchandise-butikken. Priserne ligger over 400 kr. og der er lidt over en times transport derud fra det centrale London. Det er dog en fantastisk oplevelse, hvor man får lov at se mange af de utallige rekvisitter og fortryllende steder fra filmene. Jeg har været der én gang, og jeg har planer om at skulle derhen igen (og det kom jeg i 2022). En klar anbefaling herfra, og kan evt. kombineres med en tur rundt i London, hvor man ser nogle af de steder der også er filmet ved. Se dem i artiklen om gratis glæder i London. Læs meget mere om Harry Potter Studios i min beretning fra besøget i 2022 eller på deres officielle hjemmeside .

Harry Potter Studio Tours, Hogwarts Model, London, England
Harry Potter Studio Tours, Hogwarts Model, London, England

The Shard

The Shard London England
The Shard, London, England

The Shard er en 95 etagers skyskraber, der med sine 310 meter er Europas højeste bygning (forudsat at man ikke regner Moskva for en del af Europa). Bygningen har fået sit navn, der startede som Shard of Glass, fordi toppen ligner et glasskår. Den ejes 95% af staten Qatar og huser både kontorer, restauranter, barer og lejligheder og har desuden et udsigtpunkt på 68-72. etage. Adgang hertil koster fra ca. 220 kr. pr. person. Man kan naturligvis også tage dertil, for blot at lægge nakken bagover, og lade sig imponere over den enorme bygning.

London Eye

London Eye er en let genkendeligt attraktion, og man skal uden tvivl se det store pariserhjul både på afstand og tæt på. Jeg vil dog ikke anbefale at tage turen op. Bevares, det er en udmærket oplevelse, men den står langt fra mål med ventetiden eller prisen på omkring 250 kr. Efter flere timers kø, får man 30 minutter i pariserhjulet, og det er primært i de minutter allerøverst at udsigten er bedst. Det er dog svært at tage gode billeder, da man befinder sig i en glaskuppel. Vil man have god udsigt, kan man også finde det for en mindre pris i St. Paul’s Cathedral eller Monument.

London Eye, England
London Eye, England
London Eye, England
London Eye, England

Teater/Musical

Der er en stor tradition for, at gå i teatret i London. De gode pladser til de gode shows er lidt dyre, men man kan være heldig at få en god pris hjemmefra, eller ved at bestille på dagen – særligt mandag/tirsdag. Programmet skifter med tiden, men der er altid utallige store shows. Gå evt. forbi Leicester Square for at se udvalget og købe billetter.

London Eye, St James' Park, London, England
London Eye, St James’ Park, London, England

Gå til Hvad skal man se i London? Del 2.

Kommentarer

Kommentarer