Gratis Glæder I London

Hvilke gratis seværdigheder bør man se i London? Det har jeg en masse forslag til nedenfor. Skal du til London, og er programmet ikke helt fyldt ud efter at have læst nedenstående, så anbefaler jeg at du læser mine to tidligere indlæg om London: London – Europas Hovedstad (Del 1) og Hvad skal man se i London? (del 2) – her kan du også læse om, hvad du ikke får med uden billet til de steder der er yderligere adgang mod betaling.

Natural History Museum London England
Natural History Museum London England

Science Museum, Natural History Museum, Victoria & Albert Museum (V&A) og British Museum.

De tre museer er hhv. naboer og genboer på Exhibition Road, og du bliver guidet lige dertil af skilte, så snart du hopper af toget på South Kensington St. Min favorit er naturhistorisk museum, der i sig selv er et kort besøg værd alene for den smukke bygnings skyld. Museet er bl.a. kendt for deres mange dinosaurer, den 25 meter lange blåhval, deres sjældne stykke Mars sten samt sjældne krystaller, mineraler og ædelstene. Det er kæmpestort, så det anbefales at prioritere sin tid der. Science Museum har masser af udstillinger om teknologi, men er meget lidt interaktivt og oplysende, og efter min mening ikke et besøg værd,

Natural History Museum London England
Natural History Museum London England. Foto: A.Canvas.Of.Light – Flickr

hvis man ikke har en særlig interesse i teknologi. V&A slår sig på at være verdens førende kunst og design museum, og er et fremragende sted hvis man har de interesser. Derudover har de også en lækker gårdhave, hvor man bl.a. kan soppe i deres vandbassin. En lækker oase, hvis man har fået nok af storbyen for en stund. British Museum har mere end 60 gratis gallerier, og er kort sagt historiske og antikke objekter, som briterne har plyndret rundt omkring i verden. Hovedattraktionen her er Rosettestenen, der var nøglen til at oversætte hieroglyffer.

Imperial War Museum

Imperial War Museum er delt i flere, hvoraf én af dem er gratis. Jeg har kun besøgt IWM London én gang, og var her ganske begejstret over at se et ægte stykke af Berlinermuren. Det var inden jeg besøgte Berlin for første gang, men museet havde derudover også en stor særudstilling om holocaust (som dengang var gratis), der var enormt interessant. Foruden betalte særudstillinger er der også udstilte kampfly, kampvogne, våben mm. fra forskellige tider.

Berømte bygninger og attraktioner

I London findes masser af berømte og flotte bygninger, slotte, broer og attraktioner fra mange forskellige perioder i den engelske historie. Disse kan alle beudres ganske gratis, og hvis man ønsker det, kan man flere steder også bevæge sig indenfor mod betaling.

Kensington Palace er det smukke slot fra 1600-tallet, der senest husede prinsesse Diana. Slottet ligger i den vestligste ende af Kensington Gardens (den vestlige del af Hyde Park), og ligger i smukke omgivelser. Jeg var ikke særligt godt underholdt inde på slottet (tilkøbes), men elsker at løbe op forbi det på en morgenløbetur, mens fuglene sidder i Round Pond foran slottet.

Tower of London er en historisk borg i stor kontrast til det ellers meget morderne kvarter af byen. Du kan læse mere om Tower del 1. Der skal købes billetter for at komme ind, men borgen er også smuk udefra, hvor man bl.a. at se Traitors Gate. På den sydlige side er der desuden god udsigt over Tower Bridge og rådhuset på modsatte side af Themsen.

The Shard London England
The Shard, London, England

The Shard er et 95 etagers højhus, der med sine 310 meter er Europas højeste bygning (forudsat at man ikke regner Moskva for en del af Europa). Bygningen har fået sit navn, der startede som Shard of Glass, fordi toppen ligner et glasskår. Den ejes 95% af staten Qatar og huser både kontorer, restauranter, barer og lejligheder og har desuden et udsigtpunkt på 68-72. etage, hvortil der dog skal købes billet. Man kan naturligvis tage dertil, for blot at lægge nakken bagover, og lade sig imponere over den enorme bygning.

Tower Bridge, den ikoniske dobbelt vippebro fra 1894, er gratis at krydse, og bliver flittigt brugt af mange trafikanter hver dag. Selvom broen stadig kan åbne for skibe, er det ikke så hyppigt som i tidligere tider, hvor skibstrafik var af større vigtighed for byen end i dag. Mod betaling kan man komme ind i tårnene og krydse broen i højden, samt se det gamle maskinrum.

Millennium Footbridge er ekstra special set med danske øjne, da den er designet af danskeren Sir Ove Arup. Broen er kun for fodgængere, og for at give den bedste udsigt er støttekablerne lagt under brodækket, hvilket giver den et helt særligt udseende. I direkte forlængelse af broen løber de små gader direkte til St. Paul’s Cathedral, og der er derfor en fin udsigt til kuplen fra broen. Broen er den første nye bro over Themsen siden Tower Bridge i 1894, og åbnede i de nye årtusind (10. juni 2000), hvoraf den fik sit navn.

Millenium Footbridge & St. Paul's Cathedral
Millenium Footbridge & St. Paul’s Cathedral. Foto: Wikipedia

St. Paul’s Cathedral, katedralen fra 1700-tallet er både storslående indeni som udenfor. St. Paul er gigantisk, så du er nødt til at gå lidt på afstand, for at nyde den i sine fulde drag. Ved hovedtrappen og indgangspartiet kan man komme ganske tæt på, og få det hele med ved at gå lidt ned af gaderne. På syd-siden kan man passende gå ned af den brede gågade mod Millennium Bridge for at se kuplen tårne op. Der er adgang til kirken for bedende eller mod betaling.

Millennium Footbridge over Themsen til St. Pauls Cathedral
Millennium Footbridge over Themsen til St. Pauls Cathedral

Buckingham Palace og vagtskiftet er et must-see for royalister. England er bl.a. kendt for sit kongehus (på godt og ondt), og Buckingham Palace er deres officielle residens. Slottet og området umiddelbart foran er ganske smukt, ligesom det er omgivet af skønne parker med et rigt dyreliv. Næsten hver dag1 kl. 11:00 er der vagtskifte for de kongelige vagter, og det markeres med en større ceremoni. Det findes der en større guide til her.

Big Ben, London, England
Big Ben, London, England

Big Ben og Houses of Parliament er nok de mest ikoniske attraktioner i hele Storbritanien. Houses of Parliament, der egentligt hedder Palace of Westminster, er regeringsbygningen hvor over- og underhuset (House of Lords og House of Commons) holder til. Bygningen er utroligt smuk set fra den modsatte side af Themsen, hvor der også er lidt bedre plads end lige foran, hvor det vrimler med turister og selfiestænger. For enden af paladset står det ikoniske klokkentårn kaldet Big Ben. Faktisk hedder tårnet Elizabeth Tower (St. Stephen Tower indtil 2012), og navnet Big Ben refererer til 13 tons tunge klokke i tårnet. Der findes et par interessante historier om uret på Visit Londons hjemmeside.

Westminster Abbey er en stor og smuk gotisk kirke, der særligt er genkendelig fra den vestlige side med de to tårne. Der skal købes billet for at komme indenfor. Se mere i Hvad skal man se i London? (del 2).

London Eye er også beskrevet i del et af ovennævnte artikel. Som nævnt der, synes jeg ikke det er pengene og ventetiden værd at gå op i det, men man skal naturligvis se det. I Jubilee Gardens kan man komme helt tæt på, og se lige op i luften på det store hjul. Det kan også ses mange stedet fra i byen, herunder fra modsatte side af Themsen, evt. i St. James’ Park.

Downing Street 10 er hvor premierministeren bor. Af sikkerhedsmæssige årsager kan man ikke komme ned af selve gaden Downing Street, og kan således kun skimte huset fra hjørnet af vejen, hvor store porte og et stor sikkerhedsopbud holder uvedkommende på afstand. Adressen ligger dog mellem flere andre lokationer (f.eks. i lige linje mellem Big Ben og Trafalgar Square, så man kan ligeså godt lægge vejen forbi.

Horse Guards ligger eksempelvis lige ved siden af Downing Street, og på den ene side af bygningen kan man sommetider se to kavalerister stå vagt. Går man gennem porten, kan man på den anden side se den store paradeplads og herfra se den smukke bygning med London Eye i baggrunden.

Trafalgar Square er en plads til minde om slaget ved Trafalgar (Sydspanien) under Napoleonskrigene i 1805. På pladsen står en statue af Lord Nelson på en høj søjle, og pladsen er herudover genkendelig for sine springvand og store løvestatuer. Stedet oser for det meste af liv, og er samlingsplads for gadekunstnere og diverse kulturelle aktiviteter.

City Hall & The Scoop og området heromkring er af mere moderne karakter. Rådhuset har en karakteristisk form, og står i kontrast til hullet “The Scoop” ved siden af, der fungerer som amfiteater. Området byder på bad- og drinksboder, springvand og vandløb, en gågade med madbutikker, sidepladser og en fin udsigt over Themsen, Tower Bridge og Tower of London. Et dejligt sted til en pause.

 

Gå til del 2.

Fodnoter:

  1. August-Maj: Mandag, onsdag, fredag og søndag. Juni og Juli: Hver dag.

Kommentarer

Kommentarer