Oslo: Parkour og mountainbike i de norske fjelde

Sommerferien 2019 blev uden de store eksotiske udskejelser. Ikke desto mindre blev det en fantastisk ferie i både Oslo i Norge, Sverige og England foruden nogle dage på sofaen. Det slog mig, at selvom det blev min sjette tur til London a’ sammenlagt 54 dage, har jeg aldrig skrevet om netop London. Det må jeg gøre ved lejlighed, men først skal det handle om Norge.

For efterhånden et par år siden, flyttede min gode kammerat, Mads, til Norge, hvor han nu har etableret sig i Oslo med et godt job og en sød norsk jente. Det er en skam, for Mads har altid været en god kammerat, og min faste træningsmakker når de galt breakdance, parkour og anden fis og ballade, og var altid mit førstevalg når vi skulle afsted med Freerun Denmark af både personlige og professionelle årsager. Derfor var det også en skandale, at jeg aldrig havde besøgt ham. Da jeg nu stod MED egen bil og UDEN sommerferieplaner, var det oplagt at det skulle være nu! Mads var naturligvis frisk på noget norsk parkour og en cykeltur i fjeldene, og jeg har stadig ondt i benene!

Bilen blev stopfyldt, for dels skulle jeg have min mountainbike med bagi i min lille Peugeot 208, men jeg skulle også have en masse grej med til en telttur i Sverige, min almindelige bagage og et par rammer øl til min vært. Det var faktisk ikke så galt at køre derop, og efter 7 timer havde jeg ædt mig igennem en hel del podcasts, en pose slik, 650 km asfalt og forklaret mig i tolden, og jeg ankom til byen tidligere kendt som Christiania.

Frognerparken, Oslo, Norge
Frognerparken, Oslo, Norge

Mens Mads gjorde sig færdig på arbejdet, ville jeg se mig om i byen. Jeg har været i Norge noget nær 15 gange, men aldrig i Oslo – eller nogen andre større norske byer for den sags skyld. Faktisk har jeg været i en hel del Europæiske lande, men for det meste har det kun været for at stå på snowboard. Denne gang fik jeg dog lejlighed til at være turist i Oslo for en kort stund. Jeg gjorde i første omgang stop ved Frognerparken midt i Oslo. Det var høj solskin og 25 grader, og en befrielse at komme lidt ud af bilen og strække benene. Frognerparken var et perfekt sted til det formål, for parken er stor og utroligt flot. Derfra kunne man også se skihopbakken, Holmenkollen, som blev mit næste stop.

Frognerparken, Oslo, Norge
Frognerparken, Oslo, Norge

Holmenkollen er den eneste skihopbakke af stål, og ligger nærmest midt i byen. Desværre holdt de sommerferielukket, så det var ikke muligt at komme op i toppen 425 m over havet. Ikke desto mindre var der en god udsigt derfra, og synet af de 1.000 tons stål er noget for sig. Området var åbent, så man kunne bevæge sig ned af tilskuerrækkerne, der lå langs den 35 graders landing. Det gav en god mulighed for at stirre lige ned i bunden eller nedefra, lige op i himlen. Bakken er i øvrigt designet af en dansk/belgisk tegnestue, JDS Arkitekter.

Holmenkollen skihop, Oslo, Norge
Holmenkollen skihop, Oslo, Norge

Da først jeg kom hjem til Mads, tog vi en grill og noget mad med til Bekkelaget Parkour. Jeg var godt nok rusten, men det var godt at lege lidt igen, og efter nogle grillede pølser i lompe, en slags lille kartoffelpandekage – underligt men lækkert – hoppede vi i vandet fra deres lille udspringsplatform.

Vi sprang dog ikke i fra broen, men det skulle vi have gjort, for det var ligefrem tilladt, bare man lige så sig for ifølge dette skilt.

Bekkelaget, Oslo, Norge
Bekkelaget, Oslo, Norge

Hovedattraktionen for turen til Oslo, blev de to mountainbiketure. Det er fantastisk, hvordan 15 minutters cykling fra hovedstaden Oslo, tager én op i fjeldet, hvorfra man slet ikke fornemmer, at byen er der. Herfra er der massevis af vandrestier, mountainbike- og langrendsspor. Den første dag kørte vi omkring 32 km ad små snørklede stier. Det var hårdt og enormt udfordrende, og en rigtig fed tur. Det tog omkring 4 timer plus pauser. Med ca. 500-600 meters op- og nedstigning, fik man pulsen op, og det samme galt for hastigheden, der nåede 43 km/t.

På tredjedagen startede vi med lidt parkour i Furuset-Parken og tog en mountainbiketur efter frokost. Denne tur var en smule kortere, 25 km. Fjeldet havde nogle helt fantastiske stigninger og nedkørsler, der til tider blev ved og ved – det var i hvert fald sjældent fladt over mange meter. På slutningen af turen, var der en stejl og bred bakke, hvor man kunne skrue op for farten og adrenalinen. Man kunne ikke være helt sikker på, at der ikke var huller eller lignende skjult i græsset, men erfaringer fra dagen før gav modet til at give den lidt fart, og min topfart blev 51 km/t. Der er en del steder man kan få god fart på hjemme i Danmark også, men det er sjældent det bare bliver ved og ved og øjnene løber i vand. Pisse sjovt!

Jeg har sammenklippet en kort lille video fra vores mountainbiketure: Desværre fik vi ikke fanget nogen styrt, og mine klip blev desværre ikke særligt gode. Derfor er de fleste klip fra Mads’ synspunkt.

Kommentarer

Kommentarer