Lær Parkour: Underbar

Forudsætninger: Ingen særlige
Forøvelser: Gradvis øgning i sværhedsgrad, Dash vault kan være en lille fordel
Forudsætning for: (Underbar 360, underbar turn vault)
Fransk navn: Franchissement

Underbar er et spring igennem en åbning med benene først. Det er relativt simpelt, hvis du kan finde et godt sted at træne det. Et godt sted kan være i bommene i en gymnastiksal, et stillads eller en parkourpark.

Tag tilløb og sæt af med én fod. Det er vigtigt at du ikke sætter af med samlede fødder, da det som regel (særligt for begyndere) betyder at man springer med overkroppen først, og svinger kroppen ind i forhindringen. Sæt altså af med én fod, ligesom hvis det var længdespring eller en dash vault. I svævefasen fører du begge fødder over den nederste del af åbningen. Ved at læne dig bagud og skyde hoften frem, så du mere eller mindre ligger vandret i luften, kan du komme igennem meget små og høje åbninger. Tag fat med begge hænder om den øverste del af åbningen og sving igennem. Dette sving beskrives bedst, som når man springer af en gynge, og er det der bringer dig tilbage til en oprejst position. Hvis det hjælper, kan du også forestille dig, at kaste stangen over hovedet og bagud. Forsøg at komme helt op i oprejst position, så du kan løbe fremad efter landingen. Når du har styr på selve springet, kan du fokusere på, at lande med fødderne let adskilt, så du lander i god kontrol, og er klar til at fortsætte fremad. Se evt. hvordan jeg gør i videoen øverst.

Det er vigtigt at man er dedikeret til springet, og springer med benene foran sig så man ikke rammer med skinnebenene. Dette kræver en vis hastighed.

I indlæringen af springet, kan du starte uden en nedre begrænsning, og altså bare svinge i en barre. Øv dig alligevel på at få benene op, som om der var noget at springe over. Hvis faciliteterne tillader det, kan man gradvist hæve den lavest barre. Hvis man ikke har mulighed for at flytte den, kan man placere en plint eller hvad man har til rådighed. Man kan med fordel lægge en rullemåtte e.l. over den. Er du udendørs i mere faste omgivelser, kan du evt. sætte en fod på den nederste barre, inden du springer resten af vejen igennem.

Se den berømte underbar Jesse La Flair fortæller om her (tid: 0:16):

Tilbage til oversigten

Kommentarer

Kommentarer