Kroatien 1/2: Dubrovnik

Så er der endelig en anledning til at skrive om en udlandsferie. Det var ikke helt let at planlægge i år, da det måtte gøres relativt sent for at undgå, at rejserestriktionerne blev ændret inden afgang. Desuden var valgmulighederne en smule indsnævrede, og valget faldt til sidst på Kroatien. Selvom det aldrig har været en del af hverken mine eller Cecilies overvejelser, er vi langt fra kede af, at vi tog dertil.

I vanlig Cecilie og Dennis-stil planlagde vi turen med ankomst i Dubrovnik i det sydlige Kroatien, og med rejse derfra gennem Split, nationalparken KRKA og til sidst med hjemrejse fra hovedstaden, Zagreb.

Kroatien, Dubrovnik

Det første møde med Kroatien var den enorme varme sidste på eftermiddagen. Vi blev hurtigt straffet for at været ankommet til lufthavnen i lange bukser og sort tøj, men vi klarede den frem til vores lejlighed, og klædte om til sommertøj. Vi slentrede gennem den gamle bys bittesmå gader, og måtte flere steder indse, at vi måske burde have set Game of Thrones inden vi tog dertil.

Great Sept of Baelor/Jesuit Street, Dubrovnik, Kroatien
Great Sept of Baelor/Jesuit Street, Dubrovnik, Kroatien. Foto: Cecilie Eske Hansen

Mange turister var på guidede ture eller tog billeder af umiddelbart helt almindelige bygninger og trapper (f.eks. ved Jesuit Street Great Sept of Baelor i serien). Desuden afslørede mange af souvenirbutikkerne, at Game of Thrones bl.a. er optaget i Dubrovnik, der danner kulisser for King’s Landing. Ikke desto mindre er Dubrovnik en fantastisk smuk by, og der er ikke noget at sige til, at den er på UNESCO’s verdensarvsliste. På andendagen fik vi gang i benene, og startede dagen ud med en gåtur rundt på bymurene. Det tog knapt to timer og gav en fantastisk udsigt over både byen og havet på ydersiden af muren. Dagens varmeste timer brugte vi på en helt fantastisk smuk strand skjult af klipperne, inden vi gav os i kast med en vandretur op ad små zig-zag-stier til Srd. Turen var stejl, men ikke længere end 2,5 km, så der var rigeligt overskud til at nyde udsigten, der blev smukkere og smukkere for hvert hårnålesving. På toppen kunne vi til sidst spise vores madpakker og nyde solnedgangen og udsigten over Dubrovnik og Adriaterhavet, og se de små gader i byen blive lyst op i mørket. Vi havde heldigvis stadig relativt friske ben og en medbragt pandelygte, så gik ned til fods i stedet for at stå i kø til kabelbanen.

Plaza Bellevue strand, Dubrovnik, Kroatien. Foto: Cecilie Eske Hansen

På tredjedagen bevægede vi os lidt ud af den centrale del af byen, for at besøge det gamle forladte luksushotel Belvedere. Hotellet åbnede i 1985 og havde mere end 200 værelser fordelt på 18 etager, og skulle have været en 5-stjernet perle. I stedet blev det angrebet af serberne i den kroatiske uafhængighedskrig i 1991 og har været forladt lige siden. Det var en surrealistisk oplevelse, at se de tomme og med tiden noget hærgede bygninger og gå rundt i de tørlagte swimmingpools. Vi lykkedes med at finde en vej ind i hotellet, hvor der ikke var åbenlys risiko for, at loftet ville falde ned over os. Der var gjort nogle halvhjertede forsøg på at afspærre indgangene til hotellet, men vi fandt vej til, hvad der formentlig havde været lobbyen, og hovedtrappen – elevatorerne var ikke rigtigt funktionelle, da man kunne stikke hovedet ind i skakten og kigge helt ned i bunden.

Hotel Belvedere, Dubrovnik, Kroatien
Hotel Belvedere, Dubrovnik, Kroatien

Herfra kunne vi gå rundt på gangene og ind i værelser mm. Hverken ord eller billeder kan gengive oplevelsen af at gå på opdagelse i det enorme hotel. Det var hærget af tiden og af brand og desværre også af hærværk, men det bidrog alt sammen til den uhyggelige fornemmelse. Til gengæld behøver havet ikke meget vedligeholdelse, og deres badeplatforme på klipperne ned til havet fejlede ingenting, så mens det kortvarigt regnede, plaskede vi rundt i vandet, inden vi gik tilbage til byen. Hotellet står nok som vi forlod det, men med tiden vil det måske ændre sig. I 2014 købte i russisk rigmand hotellet, og vil angiveligt bringe det tilbage til sin storhedstid. Det vil blive spændende at se, hvordan hotellet kommer til at se ud, hvis man lykkes med at få det renoveret. Hvem ved, måske kommer vi en dag tilbage til Dubrovnik som gæster på Hotel Belvedere… (Redigeret 21/2-2022: I øvrigt er scenen fra Game of Thrones, hvor The Mountain og Prince Oberyn duelere på vegne af tronen og Tyrion Lannister filmet ved hotellet. Du kan måske genkende det i billedserien nedenfor.)

Dubrovnik fra Srd, Kroatien

Tre dage var ganske passende for os, da vi syntes at have set byen, været på vandretur, badet ved tre forskellige strande/klipper og nydt den dejlige lokale mad og ikke mindst is. Herefter gik turen videre til Split, men mere om det i et kommende opslag inden længe…

Udvalgte billeder fra Dubrovnik (klik for fuld skærm):

Og lidt til Game of Thrones Fans: Faldt over denne video der meget præcist sammenligner King’s Landing fra Game of Thrones med Dubrovnik, som det er i virkeligheden.

This post is also available in %s.

Kommentarer

Kommentarer