Danske firmaer vil sælge skolevand til elever

Skolevand – eller vand på flaske – bliver muligvis en ny konkurrent til skolemælken. Idioti?

Forleden læste jeg på DR Nyheder at Aqua D’or nu vil forsøge at konkurrere med skolemælken, ved at sælge vand på flaske – skolevand – i de danske folkeskoler. HVORFOR dog det spørger jeg mig selv… Christian Ege fra Økologisk Råd er selvsagt ikke begejstret for idéen om, at putte vand i emballage, for derefter at køre det rundt i landet, i stedet for at drikke vandet fra hanen. Jeg forestiller mig at det er åbenlyst fjollet, og at ingen vil bide på dette latterlige forsøg på at sælge noget, som vi alle har til rådighed i forvejen. For det er nemlig det samme der er i flaskerne, hvis man ellers ser bortset fra, at postevand er renere end flaskevand (Kilder: Ingeniøren, DR).
Ikke desto mindre er tilbuddet om skolevand nu en forsøgsordning på flere skoler.

SF’s børneordfører Jacob Mark har også udtalt sig i sagen, og trækker den nu ind på Christiansborg:

Det er en dårlig idé med flaskevand. Først og fremmest fordi det ikke nødvendigvis er det bedste for børnene, fordi det ikke er godt at genbruge vandflasker af plast, og dernæst fordi det ikke er godt for miljøet.

Derfor vil partiet have undervisningsminister Merete Riisager (LA) i aktion.

Ministeren bør opfordre Kommunernes Landsforening til at lave nogle grønne partnerskaber, så vi får miljørigtige skoler. Både til gavn for skolerne, men også til gavn for børnene.

Jeg kontaktede Aqua d’or for at høre hvorfor man ikke bare kan drikke af hanerne, og om de mener det er miljømæssigt ansvarligt at indføre dette produkt. Dertil fik jeg svar fra deres kundeservice som skriver:

 

Vores mission er, at arbejde for sundere drikkevaner, hvor vand er et sundt valg. Vi mener, at  vi er heldige at have godt postevand af god kvalitet i Danmark. Det er med til, at alle har nem adgang til vand.

Vi bestræber os på, at vores naturlige mineralvand og vores øvrige drikkevarer er tilgængelige for forbrugerne, når de er på farten. Vi arbejder hver dag på at begrænse vores aftryk på miljøet. Det er bl.a. derfor vores nye vandflaske er lavet af 50% genanvendeligt plast. Og så har vi et meget velfungerende retursystem i Danmark, hvor 9 ud af 10 flasker bliver returneret.

Skoleprogrammet er en mindre test blandt få skoler, som har til hensigt at fremme sundere drikkevaner blandt skolebørn. Det har ikke til hensigt at erstatte forbruget af hverken mælk eller postevand blandt børn. Vores initiativ skal ses som et tilbud og et supplement.

Om end det er en nobel mission, så forstår jeg ikke hvordan vand er et supplement til vand…

Jeg er blot bekymret for menneskets evne til at tage rationelle beslutninger, og for vores miljø. Lad være med at købe flaskevand – drik fra hanen!

This post is also available in %s.

Kommentarer

Kommentarer