Parkour FAQ

Tryk på det spørgsmål du ønsker svar på. Svaret vil fremgå øverst på skærmen.

Kan du ikke finde dit spørgsmål på listen? Skriv i kommentarfeltet, så besvarer jeg det hurtigst muligt.

Hvad er parkour?

Hvor startede parkour?

Hvem startede parkour?

Hvem er den bedste i verden til parkour?

Hvad er tricking?

Hvad er forskellen på parkour og freerunning eller Urban Tricking?

Er parkour farligt?

Hvilke skader er de mest almindelige i parkour?

Er parkour ulovligt?

Kan man leve af parkour?

Hvad er forskellen på monkey vault og king kong vault?

Hvordan kommer jeg i gang med parkour?

Hvor kan man gå til parkour?

Hvor gammel skal man være for at dyrke parkour?

Hvordan lærer man at lave en salto?

Hvor kan man træne parkour henne?

Hvad for noget udstyr skal jeg bruge?

Hvilke sko skal jeg bruge?

Er skateboardsko gode til parkour?

Hvor ofte bør jeg skifte mine sko?

Skal jeg bruge handsker?

Hvordan finder jeg nogen at træne med?

Er det en fordel af have gået til gymnastik?

Jeg dyrker andre sportsgrene. Vil parkour hjælpe mig?

Skal jeg være i god form for at begynde på parkour?

Min søn eller datter vil gerne gå til parkour. Hvor ung er for ung?

Hvad skal jeg gøre hvis jeg ser politiet, sikkerhedsvagter eller ejerne af ejendommen?

Er parkour også for piger?

Hvem kan man bestille nogen til at optræde?

Hvem kan man bestille nogen til at holde en workshop i parkour?

Må man hoppe på tagene?

Bør man styrketræne når man dyrker parkour?

 

Hvad er parkour?

Parkour defineres med flere forskellige ordlyde, men over den samme idé. Min definition lyder:

Parkour er en fysisk disciplin, hvor man ved at tilpasse sine bevægelser til miljøet man befinder sig i, skal passere enhver forhindring, der måtte ligge på ens vej.Den grundlæggende idé bag Parkour er at bevæge sig gennem omgivelserne i flow, det vil sige at komme fra punkt A til B mest effektivt og hurtigst muligt udelukkende ved brug af kroppen. Parkour foregår oftest i bymiljøet (urbant). Bygninger, gelændere og vægge anvendes til fremdrift på en alternativ måde.”

Se også artiklen Hvad er parkour?

Hvor startede parkour?

Parkour menes at have sin oprindelse i Lisses, Frankrig, men der ses også spor af parkour andre steder. Læs også artiklen Parkours oprindelse.

Hvem startede parkour?

Parkour siges at være startet af David Belle, efter en grundlæggende idé af hans far, Raymond Belle. Det har senere udviklet sig til freerunning, som bliver tilskrevet David Belles træningspartner Sébastien Foucan. Det er dog mere nuanceret end dette. Læs også artiklen Parkours oprindelse.

Hvem er den bedste i verden til parkour?

Det er svært at sige hvem der er bedst til parkour. VM i parkour er ikke anerkendt, og man ser ikke de bedste udøvere stille op til dette. Der afholdes også en konkurrence ved navn ”Art of Motion”, hvor mange dygtige udøvere stiller op – det er dog i kategorien freerunning. Nogle rigtig dygtige udøvere mener ikke man bør konkurrere, og de stiller altså ikke op. Desuden er det meget forskelligt hvad den enkelte udøver ligger vægt på – flow, sværhedsgrad, faremoment, stil, effektivitet osv.
Det er altså ikke til at sige hvem der er bedst…

Hvad er tricking?

Tricking er i en vis grad beslægtet med parkour og freerunning, men dog meget forskelligt. Mange parkourudøvere (traceurs) og freerunnere dyrker også tricking. Mentaliteten ang. den frie bevægelse uden fastsatte regler er meget ens. Tricking er en akrobatisk disciplin, der indeholder elementer fra både gymnastik, kampsport og i nogen grad breakdance. Tricking foregår på et fladt underlag (typisk græs eller 12×12 springgulv), og adskiller sig herved fra parkour og størstedelen af gymnastikdiscplinerne. Det er kendetegnet vandrette skruer, spark og afsæt og landinger på ét ben. Der findes konkurrencer i tricking, men for de fleste handler det om at udvikle sig finde sin personlige stil.

Hvad er forskellen på parkour og freerunning eller Urban Tricking?

Freerunning og Urban Tricking er to udtryk for det samme. Nogle vil mene at freerunning adskiller sig fra parkour ved at være frit og akrobatisk, mens parkour er hurtigt og effektivt – altså uden flips, skruer o.l.

Er parkour farligt?

Nej! Selvom du måske har set nogle af de bedste udøvere i verden lave halsbrækkende ting på YouTube, er det ikke det man kaster sig ud i som begynder. Det handler naturligvis først og fremmest om at have hovedet med sig, når man træner – kend din grænse, og fokusér på det du er i gang med.

Hvilke skader er de mest almindelige i parkour?

6 ud af 10 skader er almindelige skader som forstuvninger, forstrækninger og overbelastninger. Derudover er 2 ud af 10 skader småskrammer som rifter, sår og slag (trælår o.l.). De sidste 2 tiendedel udgår mere alvorlige skader, typisk brækkede knogler.

Er parkour ulovligt?

Absolut ikke! Man skal selvfølgelig sørge for at vise hensyn, ikke ødelægge ting, springe på private ejendomme eller forstyrre den offentlige ro og orden. Derudover er der ikke noget i vejen for at træne parkour, men det kan være smart at spørge om lov hvis man er i tvivl, og følge de anvisninger man får fra beboere, pedeller eller andre hvor man træner.

Kan man leve af parkour?

Ja, det kan man godt. Det er dog de færreste der gør det. Nogle lever helt eller delvist af at undervise og optræde, designe parkourtøj og –sko, udvikle parkouranlæg og af at medvirke i reklamefilm, musikvideoer og andet.

Hvad er forskellen på monkey vault og king kong vault?

I king kong vault sætter man modsat monkey vault af inden man har kontakt med forhindringen, og har således en mere eller mindre vandret svævefase, før hænderne placeres på forhindringen. Se mere her: Lær parkour: Monkey Vault & Lær parkour: King Kong Vault

Hvordan kommer jeg i gang med parkour?

Det er op til dig hvordan du vil i gang. Men find én at træne med, find et sted at træne og sæt dig nogle mål. Læs denne bog for at få nogle idé og nogle tips, eller find nogle tutorials på YouTube. Du kan også overveje at starte til parkour, og få ugentlig undervisning. Læs mine tutorials og se mine inspirationsvideoer her: Lær Parkour: Oversigt

Hvor kan man gå til parkour?

Det er typisk gymnastikforeninger og ungdomsskoler der udbyder parkourundervisning som faste hold. Prøv at undersøge de nærmeste tilbud hos dig. Kan du ikke finde et passende tilbud, kan du altid tage kontakt til ungdomsskolen/gymnastikforeningen – ofte vil de gerne oprette et hold hvis der er efterspørgsel på det. Hvis alt andet fejler, kan du altid gå i gang på egen hånd.

Hvor gammel skal man være for at dyrke parkour?

Der er ingen aldersgrænse for parkour. Det er jo bare organiseret leg, og det bliver man aldrig for gammel til. Hvis din søn/datter er meget ung, bør du dog holde lidt øje med dem, og bakke op om dem, så de kommer sikkert i gang.

Hvordan lærer man at lave en salto?

Jeg anbefaler helt klart at du finder nogle sikre omgivelser, da det indebærer en vis risiko hvis du aldrig har prøvet det før. Få adgang til en trampolin, madras, pool eller en træner inden du går i gang. Dedikér dig 100 % til det når du gør det, og søg evt. hjælp hos en der ved hvordan man gør i forvejen.

Hvor kan man træne parkour henne?

Hvor kan man ikke træne parkour? Det er kun et spørgsmål om opfindsomhed. Der er naturligvis steder der er bedre end andre. Det er ofte skolegårde eller selvfølgelig parkourparker. Af de 3 vi tidligere henviste til, er to lukkede og et er tilbage. (Det vides ikke hvor opdateret det er): Dansk Spotmap – Ukendt forfatter

Hvad for noget udstyr skal jeg bruge?

Som udgangspunkt behøver du ikke noget udstyr. Et par gode sko er dog en fordel.

Hvilke sko skal jeg bruge?

Det er der meget delte meninger om. Nogle træner i bare tæer, nogle i fladsålede sko, og andre i sko med meget stødabsorbering. Det er lidt en smagssag, så du må prøve dig frem. En sikker vej frem er et par løbesko med stødabsorbering og godt greb. Der findes også en del sko udviklet specifikt til parkour.

Er skateboardsko gode til parkour?

Nej, skateboardsko er designet til skateboarding. De er typisk for stive og tunge, og sidder sjældent særligt godt fast på foden.

Hvor ofte bør jeg skifte mine sko?

Der er ikke nogen fast regel. Alle sko har forskellige levetid, og din træningsstil, intensitet og frekvens afgør hvor længe dine sko overlever. Det simple svar er, at du skal skifte dem, når de ikke længere giver tilstrækkelig støtte eller greb.

Skal jeg bruge handsker?

Der er ikke mange udøvere der gør det, og jeg anbefaler det heller ikke. Parkour kan være hårdt for hænderne og giver sår og vabler. Med tiden vender hænderne sig dog lidt til det, og det bliver et mindre problem. Med handsker kan man have et dårligere greb, eller en dårligere fornemmelse af sit greb.
Nogle kan dog godt lide at bruge handsker alligevel, og det kan bestemt også være nyttigt hvis man eksempelvis træner den samme ting om og om igen, eller om vinteren.
Handsker til crossfit og fitness er at foretrække.

Hvordan finder jeg nogen at træne med?

Du kan enten finde et online community og spørge i (f.eks. facebookgruppen parkour.dk), eller dukke op et populært sted eller til et jam og møde nogle andre udøvere.

Er det en fordel af have gået til gymnastik?

Ja, men det er ikke en nødvendighed. Mange teknikker og spring er dog de samme eller lignende, og kan overføres til parkour. Kan du dem ikke allerede fra gymnastik, kan du lære dem i parkour.

Jeg dyrker andre sportsgrene. Vil parkour hjælpe mig?

Ja. Graden afhænger af hvilken sport det er. Parkour er helkropsarbejde, og forbedrer koordination, styrke, adræthed mm. Alt sammen noget du kan drage gavn af i andre sportsgrene – men som med alt andet: Hvis der er noget du vil være god til, så træn det.

Skal jeg være i god form for at begynde på parkour?

Nej. Det er selvfølgelig lettere hvis du er i god form, men hvis du ikke allerede er det, skal parkour nok hjælpe dig med at komme det. Der findes parkourudøvere af meget forskellige kropsbygninger – sågar nogle der mangler en arm eller et ben.

Min søn eller datter vil gerne gå til parkour. Hvor ung er for ung?

Der er ikke noget der er for ungt. Bevægelse er sundt for alle, men min erfaring er, at børn under 8 har svært ved at skelne bevægelserne fra hinanden. Det er dog utroligt individuelt, og hvis de gerne vil prøve, så skal de bare i gang. Det behøver ikke at være struktureret og perfekt – lav en lille forhindringsbane i haven, og så er i godt på vej.

Hvad skal jeg gøre hvis jeg ser politiet, sikkerhedsvagter eller ejerne af ejendommen?

Sørg for at opretholde et godt image for parkour. Lad være med at løbe eller svare igen. Hvis nogen spørger eller henstiller dig, så svar dem med respekt og følg deres henvisning. Hvis de spørger om parkour, så gør dit bedste for at forklare dem kort, og fortæl at udøverne har respekt for andres ejendom, og har ingen intentioner om at være til gene. Det er ikke alle der forstår parkour, men ind imellem bliver de fascinerede, og er ikke længere generet af din tilstedeværelse.
Husk på at den måde du agerer, repræsenterer og påvirker hele parkourmiljøet.

Er parkour også for piger?

Ja! Der findes endda hold og jams kun for piger. Selvom der er en overvægt af drenge, ses der flere og flere piger i miljøet.

Hvem kan man bestille nogen til at optræde?

De fleste udøvere vil sikkert gerne optræde – nogen har mere erfaring end andre. Der findes flere virksomheder i Danmark f.eks. Freerun Denmark (lukket), Team JiYo eller Streetmovement.

Hvem kan man bestille nogen til at holde en workshop i parkour?

Hvis du ikke kender en udøver der kan varetage en workshop eller et undervisningsforløb, er der flere forskellige professionelle virksomheder i Danmark der har masser af erfaring i netop undervisning. F.eks. kan Team JiYo eller Streetmovement.

Må man hoppe på tagene?

Først og fremmest handler parkour ikke kun om at hoppe på tagene. Der er meget mere i det, hvilket du blandt andet kan læse om i artiklen Hvad er parkour?. Det er som sådan ikke ulovligt at kravle på tagene, så længe man ikke ødelægger noget og begår hærværk eller at det kan opfattes som en forstyrrelse af den offentlige orden (overtrædelse af ordensbekendtgørelsen). Hvorvidt det kan det, hviler på en konkret vurdering. Et godt råd er, at tænke sig godt om, vise hensyn og følge de henstillinger man måtte få af beboere og andre der færdes der hvor man har udset sig.

Bør man styrketræne når man dyrker parkour?

Det afhænger meget af den enkelte. Der kan være masser af fordele ved det, eksempelvis øget springkraft, overkropsstyrke, reduceret skadesrisiko mv. Effekten afhænger dog i høj grad af udøverens udgangspunkt, og kan variere fra person til person. Desuden går der noget tid fra parkourtræningen, som bliver brugt anderledes.

 

Fandt du ikke hvad du søgte? Skriv i kommentarfeltet, så svarer jeg hurtigst muligt.

Kommentarer

Kommentarer