Franske skiinstruktører er nogle amatører

Franske skiinstruktører er uprofessionelle. Her er mine oplevelser i Frankrig.

Jeg har netop været 8 dage i de franske alper, og jeg må sige jeg er chokeret over den manglende professionalisme de franske skiinstruktører udviser.

Selv er jeg uddannet snowboardinstruktør i Canada, og kan ikke undervise i Frankrig. ESF (Ecole du Ski Français) kræver man har den franske skinstruktøruddannelse, men jeg må sige at jeg ikke giver meget for den. Jeg har observeret en del snowboard- og skiinstruktører i Val Thorens, og hvis jeg havde fulgt deres eksempel i Whistler, var jeg nok blevet fyret ganske hurtigt.
Her er hvad jeg oplvede:

 • Størstedelen af de franske skiinstruktører kører uden hjelm. Ganske rigtigt kører de måske ikke hurtigt og er dygtige skiløbere, men derfor bør man i min optik stadig gå forrest med et godt eksempel, især når man underviser børn.
 • Skiskolerne fylder enormt meget. Ja, skiskoleslanger fylder i sagens natur ret meget, og der skal naturligvis være plads til alle. I Frankrig har man åbenbart bare ikke noget problem med at køre på tværs af en hel bakke med 15 elever, så der ikke er plads til, at nogen kan komme forbi. Snowboardinstruktørerne har heller ikke lært det. To gange oplevede vi kæmpe store hold der havde valgt at sætte sig ned, lige efter et dyk på bakken, så man ikke kunne se dem, og spredt ud så de fyldte 10-15 meter på tværs af bakken. På den måde er man mest til fare for sig selv og andre. (De to gange skal ses i betragtning af, at vi kørte 80 % af tiden i parken, og derfor sjældent mødte snowboardskolerne)
  Det ville i øvrigt også være fint at lære sine elever at køre til siden og væk fra en stolelift, i stedet for at stå midt i det hele indtil hele holdet er oppe.
 • Ufatteligt mange skiskoler kørte med tallerkenliften ved siden af parken i den uge vi var der. Rigtig mange af dem var også relativt urutinerede og faldt af. Her havde de så 3 muligheder: At køre ned mellem folk på liften, køre iset off-piste eller køre ind i parkens allerstørste sektion. Ikke et godt valgt til begyndere. Måske vidste den ene skiinstruktør foran mig det godt, og det må være årsagen til at han flåede en væltet elev op fra jorden, og trak ham efter sig, indtil han fik rettet skiene ud og selv kunne stå resten af vejen op.
 • Når det så lykkedes hele gruppen at komme op med liften, så vi ofte mange af dem i parken. Bevares, mange kørte i family parken, hvor der er perfekte hop og bokse til begyndere. Desværre var der også mange i den store park, der slet ikke havde niveauet til at køre der. Nogle af grupperne kom pludseligt ind under hegnet midt i parken, og krydsede ind i parken. På hoppene var der jævnligt børn i en baglæns plov, der ikke havde turdet at køre hurtigt nok til at komme over toppen, og derefter spærrede hoppet mens køen blev længere og længere. Det allermest uprofessionelle optrin så vi ved parkens sidste kicker:
 • I vores tur gennem parken kom vi til den sidste kicker i parken, der havde et drop på ca. 1 meter, og en ca. 2-3 meter flatsection – altså et hop hvor der kræves en del fart, og hvor man kan slå sig en del hvis man kører for langsomt. Ved hoppet står en skiinstruktør med ca. 15 unger, og vi er lidt frusterede over at skulle vente på dem. Min kammerat er hurtig og kører forbi inden instruktøren har sat i gang, hvilket han bliver sur over. Jeg har rejst mig op, i tvivl om hvorvidt instruktøren er klar til at køre eller ej, hvilket får ham helt op i det røde felt. Han farer over til mig og råber ad mig foran sine elever: ”WAIT! Do you not understand!?” Jeg pointerer overfor ham at jeg holder helt stille, og beder ham snakke med ham der kørte i stedet for at skælde ud på mig. Instruktøren kører herefter ned mod hoppet, og laver en 360, mens alle hans elever kører udenom og følger efter ham. Hvorfor hele det optrin blot for at han kan spille smart over for sine elever, der ikke var i nærheden af at skulle tage det hop?
  Nede i liften stod min kammerat, som nu lige fik samme skideballe af instruktøren, som jeg lige havde fået. Han svarede med at han ikke gad at vente på at 15 elever skulle knuckle (springer for kort og vælte – det ser man på ca. 3 ud af 4 hop). Jeg antager at skiinstruktøren selv vidste at han var kommet til kort, for han reagerede fysisk og skubbede min kammerat, som lod konfrontationen ende der.
  Skulle vi have ventet på dem? Ja det skulle vi nok, men det undskylder ikke hans yderst uprofessionelle opførsel, og forklarer ikke hvorfor de overhovedet var der. Hvis han insisterer på at skulle opretholde lov og orden, i et område på bjerget hvor regler og hensyn er byer i Rusland, har han fundet sig en fuldtidsbeskæftigelse.

Er alle franske skiinstruktører amatører? Nej, der er sikkert nogle rigtig dygtige og engagerede instruktører, og vi mødte også en enkelt (dog stadig uden hjelm), men jeg er chokeret over at se så mange instruktører begå så elementære fejl igen og igen. Endnu en gang bliver man mindet om, at franskmændene har et helt underligt syn på service (liftpersonalet var også fuldstændig ligeglade med alting), men bortset fra det havde vi en hyggelig skiferie i Val Thorens.

Kommentarer

Kommentarer