Andre mennesker er også mennesker

I det her indlæg vil jeg ikke forsøge at opfordre til en bestemt politisk retning, eller udtrykke min egen. Jeg vil blot opfordre til, at vi som mennesker begynder at respektere og vise hensyn til hinanden. Respekt og hensyn er to vigtige begreber, som jeg synes vi er begyndt at glemme, og til tider fuldstændig misforstå betydningen af.

De små ting

Det gælder helt dagligdags ting, hvor folk lader til at være mere optagede af dem selv. Folk hører deres egen musik, kigger på deres smartphones og forsøger at undgå andre mennesker. I den danske kultur er der ikke kutyme for at snakke med fremmede, og det kan der være gode og dårlige ting ved. Men jeg savner at vi i højere grad vil anerkende hinandens eksistens. At vi kigger op, orienterer os og er opmærksomme på de mennesker omkring os. Står jeg foran døren til toget så folk ikke kan komme ud? Spærrer jeg for andre ved at benytte den første cykelholder i S-toget? Har jeg sat mig på sædet ved midtergangen, så ingen kan benytte vinduespladsen? Stoppede jeg brat op mit på strøget, i stedet for at gå ind til siden? Giver jeg plads til andre? Og når jeg opdager min fejl, retter jeg den så og siger undskyld?
Vi kan godt blive bedre til lige at give en hånd når vi ser nogen der har brug for det – det koster os sjældent noget, men kræver blot at vi lige kigger op og ser, at der er brug for det.

Flaming

På nettet sker der nogle mystiske ting. Folk vil gerne hjælpe folk de ikke kender, og ingen relation har til på onlinefora, facebook o.l. helt uden at få noget til gengæld. Der laves tutorials i artikler og videoer, folk svarer på spørgsmål mv. Samtidigt er der en tendens til, at vi bruger vores anonymitet og sociale distance til at opføre os fuldstændig tåbeligt. Gamere vil især nikke genkende til dette. Det er åbenbart blevet okay at svine andre til, fordi de klarer sig dårligere end deres holdkammerater, uanset om det er vedkommenes skyld, resten af holdet der ikke giver ham noget at arbejde med, eller den modspiller han står overfor simpelthen er meget bedre end de øvrige spillere. Der gælder det samme på især Facebook, hvor folk uden overvejelse forholder sig til politik, personlige opslag og andet, og skriver det første der falder dem ind i kommentarfeltet. Der tjekkes ikke op på korrektheden af opslaget (eller egne stædigt postulerede sandheder), der overvejes ikke andre korrektheder end ens egen, og folk der er uenige får en sviner.
Internettet og herunder Facebook er et fantastisk medie til vidensdeling og debat, såfremt man ikke hovedløst kaster sig ud i det. Hermed skal lyde en opfordring til at man er kritisk overfor hvad man læser før man deler (for der er ufatteligt meget bullshit på nettet), tænker på, at andre på nettet også er menensker ligesom en selv, og skriver i en ordentlig konstruktiv tone.

”Arguing on the internet is like running the special olympics – even if you win you are still retarded”

 

Du er ikke som os andre

Der er to ting der for tiden spreder sig som en steppebrand i medierne: Donald Trump og danskhedsdebatten. Siden den amerikanske valgkamp begyndte, har Donald Trump plantet had i amerikanske borgere såvel som i mennesker fra resten af verden, med sine kontroversielle udtalelser om indvandrere, kvinder, transkønnede, homoseksuelle mv. Det er eksempelvis ikke mere end et par dage siden, at præsidenten i en tale indikerede at et terrorangreb skulle have fundet sted i Sverige, selvom svenskerne ikke selv er bekendte med denne begivenhed. Jeg anser det som et opdigtet argument for, at han fortsat kan forsøge at gennemføre sit indrejseforbud mod flere muslimske lande.
Det danske Folketing melder sig også på banen, med en sørgelig beslutning om hvem der er danske og ikke er danske. Det er ikke en vedtagelse der har nogen juridiske betydning, men blot er en besked til 2. generationsindvandrere (der ikke selv har valgt at blive født i Danmark) om, at de ikke er ligesom os andre. Debatten blussede op, da det kom frem, at andelen af ikke-vestlige indvandrer i 2660 Brøndby Stand udgjorde mere end 50 % af indbyggerne. Ligesom Donald Trumps udsagn er der her brugt ”alternative fakta” (også kaldet usandheder eller løgne) til at sprede fjendtlighed mod en befolkningsgruppe. Ifølge DR’s detektor er der 51 % indvandrer og efterkommere af indvandrer i Brøndby Strand med forskellige baggrunde herunde også vestlige. Der findes altså ikke postnumre i Danmark, hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere overstiger 50 %.

I debatten undlader politikerne naturligvis at besvare konkret hvad kriterierne for at være dansker er, og hvad man så er, hvis man eksempelvis er født i Danmark af ikke-danske forældre, og efterlader folk med en fortvivlelse om hvorvidt man er velkommen i Danmark, og hvor man ellers skulle høre til.
Min kollega og tidligere ungdomsskolelærer John Kahn udtrykker det rigtig rammende i det følgende opslag. Jeg så altid op til John, og betragtede ham som dansk, selvom han er lidt mere solbrændt end jeg er, og har et efternavn der ligesom mit eget ikke er dansk.

Selvom det måske kan være legitimt nok at få defineret hvad der vil sige at være dansk (selvom jeg ville tro at der var vigtigere politiske opgaver at løse), så knækker filmen for mig, når folk udnytter en sådan situation til decideret at chikanere andre mennesker. Jeg respekterer at nogle mennesker mener vi bør værne om om danske værdier, og ikke ønsker at dele dem med udlændinge. Det er bare ikke en undskyldning for at ikke at respektere andre mennesker. Umiddelbart efter vedtagelsen i folketinget, sendteDanskernes Parti denne flybillet ud til beboerne i Brøndby Strand:

Danskernes Parti mangler respekt - Så rejs dog hjem fremmede

En sådan flyer er for mig at se fuldstændig udnødvendig, racistisk og fuldstændig uden respekt for de mennesker den henvender sig til. Danskernes Parti er stiftet af tidligere nynazist Daniel Carlsen (man husker måske ham og partiet for asylsprayen), som jeg husker tydeligt for en tidligere tv-debat, hvor han fortæller sin modstander at han skal rejse hjem, men uden at forhold sig til, hvor han og andre efterkommere af indvandrere skal sendes hen, selvom de aldrig har været i det/de land/lande deres forældre stammer fra, og i øvrigt har dansk pas. Det forholder han sig heller ikke til i deres omdeling, hvor de blot bruger udtryk som ”de fremmede” og ”langtbortistan”. Ifølge Politiken er Danskernes Parti siden blevet politianmeldt for netop omdelingen af denne flyer, og har desuden fået denne som modsvar:

Dansk Folkeparti har dog valgt at komme med et bud på hvad der skal til at være dansker. Deres udlændingeordfører Martin Henriksen fortæller til Jyllands Posten, at for at være dansker bør man kende til og fejre kristendommen (hvilken af de kristne trosretninger skal det være?), og opfordrer til at man går i kirke til jul.

Til det må jeg bare minde om, at mange danskere ikke går i kirke til jul, ikke er medlem af folkekirken, og at kristendommen i øvrigt stammer fra mellemøsten (Jesus voksede op i Nazareth, Israel), og er en abrahamsk religion ligesom både jødedommen og islam – altså ikke noget dansk. Noget der til gengæld er dansk, er noget med træskibe, mjød, asetro, trælle og at rejse til England for at plyndre og voldtage.
Jeg mener ikke kristendom er vigtigere end nogle andre religioner, men blot at kendskab til dem alle er vigtig for forståelsen for de mange spændinger på tværs af religioner.

Ofte bliver der slået på ytringsfriheden, og for retten til at komme med bemærkninger som juridisk ikke er racistiske, men som uden tvivl støder en befolkningsgruppe. Vi må lære at kende forskel på ret og fornuft. Med ytringsfriheden kommer et vist ansvar for, at bruge den fornuftigt. Vi har alle sammen rettet til at sige og skrive rigtigt grimme ting om hinanden, men et ansvar for vores egen opførsel, og bør derfor i udgangspunktet taler pænt om og til folk.

En venlig opfordring

Jeg skal ikke fortælle dig hvad du skal mene og gøre, men jeg vil gerne opfordre dig til at tage mine ord med dig. Vær opmærksom når du bevæger dig rundt mellem andre mennesker (også på nettet). Giv plads, spørg ind, sig undskyld, sæt dig i deres sted, giv en hånd. Og selvom de er meget anderledes end dig og måske ligefrem underlige, så respektér dem – du kender ikke deres historie, og du ved ikke hvorfor de er hvor de er.

Hvordan ville verden se ud, hvis alle havde respekt for deres medmennesker, og viste hensyn til de folk de omgås?

 

Kommentarer

Kommentarer